MAKEUP AND ME

Sunday, May 21, 2017


Tahun 2006 saya seorang yang sangat tak suka bergaya apatah lagi pakai make-up. Masa tu umur dah 35 tahun. Orang panggil makcik pun saya tak ambik hati sebab memang macam makcik rasanya. Kalau keluar jalan pakai t-shirt dengan seluar slack. Tudung lak ikat gitu jerr takde lilit bagai. Memang makcik sungguh. Tengok husband dia macam tak kisah jerr. So kita pun ok laa tak ambik port.

Sampai laa tahun 2012 saya dikenalkan dengan Mary Kay oleh seseorang yang pada saya sangat cantik kulitnya. Tutur katanya sangat lemah lembut. Bila saya dipakaikan produk (masa tu set Timewise) terus saya jatuh cinta. Lepas bincang dengan husband saya pun join Mary Kay sebab saya nak cantik. Semua perempuan nak cantik kan?

Rupanya bukan setakat cantik saya dapat income gak. Mana taknya setiap orang yg saya jumpa semua tanya pakai apa. Start dari situ laa saya mula share dan dapat income. Best kan?

Tahun nie (2017) saya lebarkan lagi bisnes saya. Saya dah start dengan bisnes mobile spa yg pada saya sangat berkaitan dengan bisnes kecantikan Mary Kay saya. Alhamdulillah sambutan sangat menggalakkan. Ramai customer saya dah mula beralih dengan produk Mary Kay sebab dia orang dah dapat kulit yang dia orang impikan.

Kalau dulu saya sangat comot, selekeh (lipstik pun tak suka pakai). Tapi sekarang saya boleh jalan dengan penuh confident. Ditambah pulak produk Mary Kay sekarang sangat2 best. Latest produk Baked Cheek Powder dia yg sangat awesome! Tak yah pakai highlighter pun kat tulang pipi. Tengok aje laa gambar saya. Nampak tak keglowingannya....hehehe.

BAHAYA LIPSTIK TIRUAN

Sunday, May 21, 2017



Ish...ish...dengar tiruan pun dah seriau nie kan pulak pakai kat bibir. Tak leh nak bayang bibir jadi kudis. Elok-elok bibir tu mungil terus jadi hitam. Eee takuttt....


Ciri-ciri matte:
✔ Memiliki kandungan minyak yg sangat sedikit
✔ Tidak melekit dan berkilat

✔ Tahan lama

✔ Warna lipstick tidak tanggal



Kesan dari penggunaan lipstick tiruan (matte) :


  • Bibir jadi hitam
  • Kanser kulit bibir
  • Alergi pada bibir
  • Merosakkan sistem peranakan wanita
  • Bibir jadi kering dan mengelupas 


Cara untuk mengetahui kandungan plumbum dalam lipstik :



  1. Cara 1: Goreskan lipstik beberapa kali ke tangan
  2. Cara 2: Gunakan cincin emas (minimum 18 karat) lalu sapukan ke lapisan lipstik tersebut
  3. Cara 3: Sekiranya warna lipstik bertukar menjadi kehitam-hitaman atau kusam, maka dapat dipastikan bahawa lipstik tersebut mengandungi bahan logam plumbum

Tips membeli lipstick yang selamat :


  • Semak tarikh luput dan tarikh manufacturing.
  • Beli lipstick di kaunter / shopping mall (Guardian,Watson etc) atau dari Beauty Consultant Mary Kay.
  • Lihat pada packaging kotak tersebut. Adakah ianya rosak, terkoyak kotak dan sebagainya.
  • Selalulah beli yang original sebab yang original itu berkualiti.
  • Perhati kandungan yang ada pada lipstick tersebut.
  • Jangan cepat terpengaruh dengan harga yang sangat murah.

Berhati-hati dalam lipstik untuk digunakan. Gunakan lipstik yang diperbuat menggunakan bahan organik sahaja!




Q & A

Q & A

Thursday, May 18, 2017

Soalan yg selalu berlegar2 dalam kepala customer dan potential customer. Semoga ianya menjawab semua persoalan uols ya.

-----------------------

Kenapa produk Mary Kay mahal dr produk tempatan? 

🎈Sebab produk Mary Kay perlu mnjalani bratus ribu ujikaji utk pastikan produk dikeluarkan sesuai dan selamat utk kulit yg sensitif dan allergic. Walaupun hanya nak keluarkan satu jenis lipstick. Bahan yg digunakan pula adalah bahan organik yg berkualiti tinggi. 



Kenapa saya pakai Botanical kulit makin gelap?

🎈Sbb botanical set brfungsi utk memulihkan dan menebalkan kulit (sbb tu npk gelap sdikit) lapisan epidermis yg atas sekali ni agak gelap dari lapisan dalam supaya dpt melindungi kulit dari sinaran uv. Dan set nie bukannya clorox utk memutihkan kulit ye harap maklum. 




Kenapa saya pakai Mary Kay tak ada perubahan pun?

🎈Kulit yg normal dan mmg sihat tiada msalah kulit kalau pakai botanical, mmglah sama je. Sebab fungsi Botanical formula 2 (kulit normal)  utk kekalkan kulit yg sihat dan menyeimbangkan kelembapan kulit. Kalau nak nampak glowing n cerah upgrade lah skincare tukar ke Melacep Plus Mary Kay. Confirm anda akn nmpak perubahan. Make sure pakai skincare yg sesuai dgn msalah kulit ye. 



Kulit saya tak ngam lah dgn Mary Kay. 

🎈Awk pakai berapa lama?  (kalau dijawab xsmpai sebulan pun) Maaflah ye nak pakai Mary Kay mmg kena sabar. Kalau xboleh sabar mmg saya xdpt nak tolong. Nak kulit cantik sekejap ke atau nak kulit yang sihat? 1 lapisan kulit yg rosak ambil masa 28-36 hari utk pulih kalau 3 lapisan kulit rosak? Ambil masa 3-4 bulan utk pulih. Baru tak sampai sebulan awak pakai mcm mana awak nak tahu kulit awak dah pulih ke tidak. 



Kenapa ya saya pakai Mary Kay jerawat makin tumbuh byk?

🎈Tahniah!  Kulit anda kembali normal dan kini anda sedang menghadapi proses detox disebabkan toksik dr produk yg anda pakai sebelum2 nie. Kalau yg tak pernah pakai heavy product, depa detox tak teruk. Mungkin setakat kulit brminyak atau jerawat kecik satu dua then hilang. 




Kenapa Mary Kay tak ada di mana2 kedai atau stokis?

🎈Sbb Mary Kay hanya dijual melalui beauty consultant berdaftar sahaja. Kami tidak dibenarkan menjual secara rambang atau jual di mana2 kedai. Siap ade SATISFACTION GUARANTEE lagi. 



Mary Kay yg awak jual nie betul2 ori ke? 

🎈 Utk makluman anda. Mary Kay sgt menjaga produk dia dan anda boleh dapatkan produk Mary Kay melalui beauty consultant yg berdaftar sahaja. Sbb tu klau pergi mana-mana kedai ada nampak ke produk Mary Kay?  Xde kan. Jadi takkan ade produk tiruan. 

Secara kesimpulan, 

💌 Dapatkan dulu konsultasi atau nasihat drpd prunding anda apa yg terbaik utk masalah kulit anda. Mary Kay beri warranty 3 bulan utk tukar dgn set lain sekiranya tidak puas hati atau rasa tidak sesuai dgn kulit. Itu bukti bahawa Mary Kay sgt menjaga kualiti produk dan keselamatan pengguna.❤

Terjawab dah segala persoalan?


Love,
Sha Beauty Consultant