Wednesday, 5 July 2017

TIPS MAKEUP FLAWLESS

Assalamualaikum & hi semua.

Bertemu kita lagi pagi yang penuh barakah nie. Minggu nie mesti banyak open house kan. Maklum laa kita masih di bulan Syawal. Kata raya sebulan. Jangan bloated sudah. Memandangkan minggu nie banyak jemputan, mesti uols nak nampak gojes and flawless dan yang paling penting makeup maintain tak crack. Nanti tak laa gossip gurl tu mengata belakang kita kan. Kalau dia mengata cakap makeup kita cantik ok laa jugak kan. Ok jom kita tengok sharing yang saya nak share hari nie TIPS UNTUK MAKEUP NAMPAK FLAWLESS.

-------------------------
Tips #1


Always...always pakai moisturiser. Pastikan wajah dilembabkan sebelum memakai foundation. Ini kerana moisturiser tu akan lock foundation dan wajah akan nampak glow dan dewy. Normally sebelum saya makeupkan pengantin, saya akan bersihkan wajah dan pakaikan Mary kay Oil-Free Hydrating Gel. Gel nie selain berfungsi sebagai pelembab, dia juga dapat merawat kulit yang berminyak tapi memerlukan lebih kelembapan. 


Tips #2

Pernah dengar Foundation Primer? Tak pernah? Sila google fungsi dia ya. Takpe laa meh sini saya citer. Foundation Primer nie bagi foundation tu tahan lama at least 8 jam. Banyak primer di pasaran. Gie Sephora tu lagi laa banyak sampai tak tau nak pilih yang mana. Harga pun boleh tahan maheiii....hehe. So tak nak nyusahkan diri berjam2 nak belek saya decide guna Mary Kay Foundation Primer Sunscreen Spf 15. Tekstur dia gel dan selembut sutera giteww. Bila pakai primer nie makeup akan jadi matte. Sapu di area T-zone yang berminyak tu insyaAllah muka tak shining. Kalau takmo pakai foundation pun takpe pakai nie jer sebab dia dah ada protection.


Tips #3

Part yang paling disukai. Foundation!!! Uols pernah tak alami situasi dimana uols pegi drugstore nak beli foundation tapi tak beli. Berdiri lama test situ test sini. Tak jumpa warna yang ok. Test kat belakang tangan. Tengok warna ok terus beli. Balik rumah pakai kat muka dah kelabu asap sama ada foundation tu warna cerah sangat dari kulit atau gelap dari kulit. Sayang2 semua...meh sini nak cakap. Nak test foundation nie bukan kat belakang tapak tangan tapi kat rahang (jawline). Tarik sikit tudung tu pastu calit sikit foundation. Kalau warna foundation tu hilang atau tak nampak maknanya itulah warna yang sesuai ya. Tapi kalau malas nak berdiri lama memilih foundation, whatsapp saya. Saya tolong pilihkan warna foundation yang sesuai. Lagi satu pastikan tidak pakai foundation yang tebal yang konon2 boleh tutup cela ngan garis halus. Tanggapan nie sebenarnya SALAH! Foundation yang tebal boleh membuatkan makeup jadi crack dan muka jadi shining (minyak). 

Liquid foundation Mary Kay nie yang terbaik pernah saya guna. Ada 2 jenis jerr (matte & luminous). Selain untuk makeup, dia juga untuk anti-aging. Hebat kan!


Tips #4

Conceal...conceal...conceal. Jarang orang pakai concealer sebab dia orang kata concealer nie buat makeup nampak tebal. Pastu bila pakai asyik hilang jer. Hilang gie mana ya kak? Sebenarnya ada teknik dan cara pakai concealer nie. Teknik yang betul adalah pakai concealer nie on top of foundation atau cc cream. Lagi satu waktu siang kita tak nak pakai concealer yang terlalu obvious. Kalau foundation tu uols pakai nipis, jangan laa letak concealer tu tebal sangat. Memang nampak setompok laa. Tools yang perlu ada untuk pakai concealer nie concealer brush, sponge (beauty blender / sponge tiga segi) atau pun guna jari. Untuk sponge basahkan terlebih dahulu supaya concealer tidak melekat pada sponge. Tu yang ada kakak tu cakap pakai concealer asyik hilang jer. 

Cara pakai concealer adalah dengan dab2 / tekan dan jangan seret. Nanti nampak garisan dan tak cantik. Untuk bahagian bawah mata guna concealer yang cerah sebab kita nak bagi mata kita nampak wow! Saya memang guna Mary Kay Undereye Corrector sebab senang. Tak perlu nak pakai berus. Calit jer pastu dab2. Pastu untuk cover parut2 jerawat saya guna Mary Kay Perfecting Concealer



Tips #5

Nak dapatkan makeup flawless dan tak crack jangan pakai compact powder. Pakai loose powder atau translucent powder. Compact powder hanya untuk touch-up jer. Selalu saya akan combinekan Mary Kay Translucent Powder ngan Mineral Powder Foundation. Translucent Powder Mary Kay nie memang produk hot sebab bila pakai wajah kita nampak glow dan shine (bukan minyak). Lagi satu senang untuk orang yang susah sangat nak cari warna powder yang sesuai ngan kulit sebab Translucent Powder nie warna dia putih tapi bila pakai kat muka tak nampak putih. Just nice jerr sebab dah blend ngan foundation tadi.



Tips #6

Last sekali spray Mary Kay Finishing Spray ke seluruh wajah bagi makeup tahan lama hingga 16 jam dan buat makeup lebih segar.


Monday, 3 July 2017

MACAM MANA SAYA REMOVE MAKEUP

Assalamualaikum....Hi uols! 


Untuk pengetahuan semua, saya memang penggemar makeup. Tak kira laa pegi jalan ker, pegi keje ker memang kena pakai makeup. Kalau tak pakai makeup orang mesti tanya sakit ker?

Kalau gie opis just apply light makeup jer. CC Cream dah memadai. Pastu eyeshadow pakai satu warna jer. Nak solat zohor saya cuma guna Imaan Cleansing Wipes ngan Oil-Free Eye Makeup Remover untuk buang makeup.

Sebab tu orang yang pakai makeup nie kena extra rajin. Kulit dah laa tak berapa nak flawless kan.

So nie step-step yang saya buat untuk remove makeup.


1. Mary Kay Oil-Free Eye Makeup Remover


Saya goncangkan dulu botol sebelum guna sebab remover nie ada 2 lapisan. Lapisan atas tu air dan lapisan bawah tu silikon (bukan minyak). Tekstur dia sangat lembut macam sutera dan tak buatkan area mata saya kering. Saya juga guna remover nie untuk buang lipstick. Sesuai sangat untuk buang waterproof mascara.


2. Imaan Cleansing Wipes


Halal lagi suci. Tak mengandungi alkohol. Yang nie saya wipe satu muka untuk buang foundation.


3. Skinvigorate Brush


Part nie yang paling saya suka. Percaya tak kalau saya cakap guna brush nie muka jadi lebih bersih walaupun sebelum tu saya dah pakai cleansing wipes? Saya ingatkan foundation dah takde bila kita guna wipes kan rupanya tekaan saya salah. Brush nie sangat2 membantu bila saya cuci muka ngan brush, sisa2 foundation masih lagi melekat.


4. TimeWise Cleansing Gel


Saya guna yang untuk kulit combination to oily. Cleanser nie jenis gel dan ada biji-biji biru. Tak berbuih tapi kalau pakai ngan skinvigorate tu dia jadi buih. 3-in-1 tu maksudnya Cleansing, Toning dan Moisturize. Sebab tu bila pakai cleanser nie muka tak kering.


Step seterusnya saya pakai Freshener ngan Moisturizer dari TimeWise. Serum pulak ada pelbagai. Kalau muka saya ada parut hitam memang saya pakai serum Melacep jerr. Kalau bulan depan saya ada wedding, bulan nie saya pakai serum Replenishing C. Tapi lepas pakai serum, saya memang pastikan pakai Day & Night Solution. Baru laa kulit cun.


Untuk rawatan mingguan saya gunakan mask Botanical atau Melacep dan kalau malas sangat nak bilas, saya akan pakai Renewing Gel Mask sebab mask nie boleh bawak tido. Yang best gel mask nie, bila bangun tido muka fresh giler...


So macam mana pula uols nyer cara remove makeup? Sama ker tak?

Tuesday, 20 June 2017

TIPS UNTUK MAKEUP FLAWLESS DI PAGI RAYA

Assalamualaikum semua. Mesti ramai yang dah mula nak gerak balik kampung kan dan ada yang masih bekerja. Saya dah start cuti tapi balik Kelantan raya ke-2. Raya pertama di rumah mak di KL. Macam mana persiapan raya? Kami buat ala kadar jer. Yang penting anak-anak nyer persiapan dah siap. Duit raya pun dah tukar. Raya tahun nie bakal meriah sebab kehadiran orang baru dalam keluarga atuk Harun dan opah Amriah. Nama ahli keluarga baru kami (anak adik bongsu saya) Nur Hanania Maryam short form panggil Hana. Tak sabar nak peluk Hana.

Okaylah. Pagi nie saya nak share satu tips bagaimana nak dapatkan kulit yang gebu sekaligus membuatkan makeup nampak flawless. Baca tau!

Tips #1:
Pastikan wajah dibersihkan sebelum pakai serum Mary Kay Replenishing Serum +C. Diikuti dengan Mary Kay Day Solution dan moisturizer. Wajah wajib pakai moisturizer supaya foundation nanti tak pecah.



Tips #2:
Untuk dapatkan makeup tahan lebih lama, gunakan Mary Kay Foundation Primer Sunscreen SPF15. Pakai ke seluruh wajah. Selain bagi makeup tahan lama, primer nie juga bagi kurangkan minyak di wajah. Cara pemakaian boleh gunakan berus atau jari.




Tips #3:
Pilih foundation yang sesuai dengan warna dan jenis kulit. Mary Kay liquid foundation terdiri dari 2 jenis iaitu Luminous (kulit normal/kering) dan Matte (kulit kombinasi/berminyak). Bagi mereka yang tak suka pakai foundation dengan alasan tak nak makeup tebal, boleh gunakan Mary Kay CC Cream. Kalau suka makeup ala-ala Bellaz tu (dia guna Okaya), boleh pakai Mary Kay Creme To Powder. Cara guna foundation pun ada teknik tau. Boleh guna jari atau berus. Untuk kesan yang lebih menyerlah guna flat brush atau kabuki brush. Caranya dab-dab foundation ke seluruh wajah menggunakan jari. Kemudian spray Mary Kay Finishing Spray dan sapu foundation tu ke bawah (downward stroke).




Tips #4:
Gunakan Mary Kay Facial Highlighting Pen di area tulang hidung, dahi atau di area yang anda nak highlight.




Tips #:
Bagi mereka yang mempunyai eye bag atau dark circle, gunakan Mary Kay Concealer Under Eye. Caranya dengan hanya dab sahaja menggunakan Beauty Blender. Jangan guna brush.

Tips #:
Ada parut hitam atau parut jerawat? Letakkan Mary Kay Concealer pada parut tu dan dab-dab guna sponge.

Tips #:
Biasa pakai compact powder kan? Lepas nie boleh laa tukar pada Mary Kay Translucent Powder sebab powder nie bagi flawless wajah. Warna dia putih dan ramai MUA guna translucent powder yang nie di bahagian bawah mata dan rahang (jawline). Kemudian mereka akan blendkan dengan Mary Kay Mineral Powder Foundation ke seluruh wajah.




Tips #:
Last sekali gunakan Mary Kay Finishing Spray ke seluruh wajah untuk bagi wajah nampak glow dan makeup tahan lama.




Selamat mencubaaaa.....

Tuesday, 6 June 2017

MARY KAY NATIONAL SALES DIRECTOR



Memperkenalkan Mary Kay Malaysia National Sales Director yg baru fresh dari oven, Jane Lee. Jom ikuti kisah beliau bagaimana beliau start bisnes dengan Mary Kay.
----------
Tahun 2005 beliau join Mary Kay sebagai Beauty Consultant. Masa tu beliau hanyalah seorang surirumah yang biasa2 jerr dan percaya atau tidak beliau tidak pernah guna sebarang produk kecantikan. Seorang yang kurang keyakinan untuk berdepan dengan orang tetapi Mary Kay banyak mengajar beliau bagaimana untuk look confident and be confident. Dulu beliau seorang yang sangat pesimis terhadap sesuatu tapi sekarang dengan dikelilingi insan2 yang positif membuatkan beliau sangat bersemangat, lebih bahagia dan puas berbanding sebelumnya.

 

Mary Kay My Passion Template by Ipietoon Cute Blog Design and Waterpark Gambang