MAKEUP AND ME

Sunday, May 21, 2017


Tahun 2006 saya seorang yang sangat tak suka bergaya apatah lagi pakai make-up. Masa tu umur dah 35 tahun. Orang panggil makcik pun saya tak ambik hati sebab memang macam makcik rasanya. Kalau keluar jalan pakai t-shirt dengan seluar slack. Tudung lak ikat gitu jerr takde lilit bagai. Memang makcik sungguh. Tengok husband dia macam tak kisah jerr. So kita pun ok laa tak ambik port.

Sampai laa tahun 2012 saya dikenalkan dengan Mary Kay oleh seseorang yang pada saya sangat cantik kulitnya. Tutur katanya sangat lemah lembut. Bila saya dipakaikan produk (masa tu set Timewise) terus saya jatuh cinta. Lepas bincang dengan husband saya pun join Mary Kay sebab saya nak cantik. Semua perempuan nak cantik kan?

Rupanya bukan setakat cantik saya dapat income gak. Mana taknya setiap orang yg saya jumpa semua tanya pakai apa. Start dari situ laa saya mula share dan dapat income. Best kan?

Tahun nie (2017) saya lebarkan lagi bisnes saya. Saya dah start dengan bisnes mobile spa yg pada saya sangat berkaitan dengan bisnes kecantikan Mary Kay saya. Alhamdulillah sambutan sangat menggalakkan. Ramai customer saya dah mula beralih dengan produk Mary Kay sebab dia orang dah dapat kulit yang dia orang impikan.

Kalau dulu saya sangat comot, selekeh (lipstik pun tak suka pakai). Tapi sekarang saya boleh jalan dengan penuh confident. Ditambah pulak produk Mary Kay sekarang sangat2 best. Latest produk Baked Cheek Powder dia yg sangat awesome! Tak yah pakai highlighter pun kat tulang pipi. Tengok aje laa gambar saya. Nampak tak keglowingannya....hehehe.

BAHAYA LIPSTIK TIRUAN

Sunday, May 21, 2017



Ish...ish...dengar tiruan pun dah seriau nie kan pulak pakai kat bibir. Tak leh nak bayang bibir jadi kudis. Elok-elok bibir tu mungil terus jadi hitam. Eee takuttt....


Ciri-ciri matte:
✔ Memiliki kandungan minyak yg sangat sedikit
✔ Tidak melekit dan berkilat

✔ Tahan lama

✔ Warna lipstick tidak tanggal



Kesan dari penggunaan lipstick tiruan (matte) :


  • Bibir jadi hitam
  • Kanser kulit bibir
  • Alergi pada bibir
  • Merosakkan sistem peranakan wanita
  • Bibir jadi kering dan mengelupas 


Cara untuk mengetahui kandungan plumbum dalam lipstik :



  1. Cara 1: Goreskan lipstik beberapa kali ke tangan
  2. Cara 2: Gunakan cincin emas (minimum 18 karat) lalu sapukan ke lapisan lipstik tersebut
  3. Cara 3: Sekiranya warna lipstik bertukar menjadi kehitam-hitaman atau kusam, maka dapat dipastikan bahawa lipstik tersebut mengandungi bahan logam plumbum

Tips membeli lipstick yang selamat :


  • Semak tarikh luput dan tarikh manufacturing.
  • Beli lipstick di kaunter / shopping mall (Guardian,Watson etc) atau dari Beauty Consultant Mary Kay.
  • Lihat pada packaging kotak tersebut. Adakah ianya rosak, terkoyak kotak dan sebagainya.
  • Selalulah beli yang original sebab yang original itu berkualiti.
  • Perhati kandungan yang ada pada lipstick tersebut.
  • Jangan cepat terpengaruh dengan harga yang sangat murah.

Berhati-hati dalam lipstik untuk digunakan. Gunakan lipstik yang diperbuat menggunakan bahan organik sahaja!




Q & A

Q & A

Thursday, May 18, 2017

Soalan yg selalu berlegar2 dalam kepala customer dan potential customer. Semoga ianya menjawab semua persoalan uols ya.

-----------------------

Kenapa produk Mary Kay mahal dr produk tempatan? 

🎈Sebab produk Mary Kay perlu mnjalani bratus ribu ujikaji utk pastikan produk dikeluarkan sesuai dan selamat utk kulit yg sensitif dan allergic. Walaupun hanya nak keluarkan satu jenis lipstick. Bahan yg digunakan pula adalah bahan organik yg berkualiti tinggi. 



Kenapa saya pakai Botanical kulit makin gelap?

🎈Sbb botanical set brfungsi utk memulihkan dan menebalkan kulit (sbb tu npk gelap sdikit) lapisan epidermis yg atas sekali ni agak gelap dari lapisan dalam supaya dpt melindungi kulit dari sinaran uv. Dan set nie bukannya clorox utk memutihkan kulit ye harap maklum. 




Kenapa saya pakai Mary Kay tak ada perubahan pun?

🎈Kulit yg normal dan mmg sihat tiada msalah kulit kalau pakai botanical, mmglah sama je. Sebab fungsi Botanical formula 2 (kulit normal)  utk kekalkan kulit yg sihat dan menyeimbangkan kelembapan kulit. Kalau nak nampak glowing n cerah upgrade lah skincare tukar ke Melacep Plus Mary Kay. Confirm anda akn nmpak perubahan. Make sure pakai skincare yg sesuai dgn msalah kulit ye. 



Kulit saya tak ngam lah dgn Mary Kay. 

🎈Awk pakai berapa lama?  (kalau dijawab xsmpai sebulan pun) Maaflah ye nak pakai Mary Kay mmg kena sabar. Kalau xboleh sabar mmg saya xdpt nak tolong. Nak kulit cantik sekejap ke atau nak kulit yang sihat? 1 lapisan kulit yg rosak ambil masa 28-36 hari utk pulih kalau 3 lapisan kulit rosak? Ambil masa 3-4 bulan utk pulih. Baru tak sampai sebulan awak pakai mcm mana awak nak tahu kulit awak dah pulih ke tidak. 



Kenapa ya saya pakai Mary Kay jerawat makin tumbuh byk?

🎈Tahniah!  Kulit anda kembali normal dan kini anda sedang menghadapi proses detox disebabkan toksik dr produk yg anda pakai sebelum2 nie. Kalau yg tak pernah pakai heavy product, depa detox tak teruk. Mungkin setakat kulit brminyak atau jerawat kecik satu dua then hilang. 




Kenapa Mary Kay tak ada di mana2 kedai atau stokis?

🎈Sbb Mary Kay hanya dijual melalui beauty consultant berdaftar sahaja. Kami tidak dibenarkan menjual secara rambang atau jual di mana2 kedai. Siap ade SATISFACTION GUARANTEE lagi. 



Mary Kay yg awak jual nie betul2 ori ke? 

🎈 Utk makluman anda. Mary Kay sgt menjaga produk dia dan anda boleh dapatkan produk Mary Kay melalui beauty consultant yg berdaftar sahaja. Sbb tu klau pergi mana-mana kedai ada nampak ke produk Mary Kay?  Xde kan. Jadi takkan ade produk tiruan. 

Secara kesimpulan, 

💌 Dapatkan dulu konsultasi atau nasihat drpd prunding anda apa yg terbaik utk masalah kulit anda. Mary Kay beri warranty 3 bulan utk tukar dgn set lain sekiranya tidak puas hati atau rasa tidak sesuai dgn kulit. Itu bukti bahawa Mary Kay sgt menjaga kualiti produk dan keselamatan pengguna.❤

Terjawab dah segala persoalan?


Love,
Sha Beauty Consultant

MOTIVASI

KISAH WANITA INI YANG MENJADI INSPIRASI KEPADA UNIT SCATHERS SWAN

Thursday, May 18, 2017


Assalamualaikum and a very good morning to all gorgeous.

Alhamdulillah hari nie dah masuk minggu ke-3 dalam bulan Mei dan minggu depan umat Islam dah mula berpuasa. Saya sentiasa doakan kita semua dikurniakan kesihatan yang baik untuk melakukan ibadah puasa dan terawih. Bulan Ramadhan nie saya plan untuk family blend susu dan kurma (sahur) sebab katanya boleh mengenyangkan sepanjang hari. Anak-anak pun takde laa melepek jerr especially si bongsu. Tahun lepas dia banyak ponteng. InsyaAllah tahun nie nak ajar dia puasa penuh. Untuk berbuka pula dah berazam tak nak pegi bazar Ramadhan. Caiyokkk saya boleh....hehehe.

Okay pagi nie saya nak share satu cerita yang saya rasa best sangat sebab cerita nie beri saya inspirasi untuk lebih berjaya. Kenal tak siapa wanita yang pakai jaket biru nie?


Dia adalah mak saya di Mary Kay berjawatan Executive Senior Sales Director iaitu jawatan yang ke-3 tertinggi. Kalau baca cerita dia boleh jadikan sumber inspirasi sebab dia dulu adalah seorang pengusaha spa seperti saya. Ikuti cerita dia....

----------------------------------

" Dulu kak ezan kan kerja masuk pagi2. Kak ezan mengajar sebagai lecturer 8 tahun. Hantar anak pada pengasuh. Then kerja naik LRT tau sebab parking kt KL mahal. Jalan dari lrt ke office. Kadang-kadang kalau ada kelas malam, malam baru balik. Baru dpt jumpa anak. Kul 1@2 baru tido. Then bangun esoknya rutin yg sama. Gaji kak ezan tak naik-naik. Kalau naik pun RM80 - 200 je sebulan. Then bonus pun setahun sekali "itu pun kalau ada". Siapa yg dalam situasi tu sekarang angkat tangan.

Then kak ezan berhenti kerja jadi suri rumah tangga sepenuh masa. Best sangat. TAPI mula-mula je best. Enjoy sangat tapi lepas tu dah mula tak best bila duit simpanan makin kurang dan kena minta suami. Bab ni kak ezan payah sebab dulu kerja ada duit sendiri walaupun sikit tapi bila nak kena minta suami alahai RM50 nk minta pun serba salah dan paling tak best bila suami dah start tanya "nak beli apa?". Adoi sebab dulu boleh beli pakai duit sendiri tapi bila kene list kan beli apa dah pening dan tak selesa. Siapa yg berada dlm keadaan tu?


Then akak buka business sbb sesetengah orang business kaya dan nampak best sangat bila orang kata kita adalah BOS pada diri kita. Kak ezan keluarkan modal RM80k for start tapi makin lama makin sakit sebab duit keluar banyak tapi pulangan tak de sangat. Kadang2 gaji staff banyak dari gaji.kita sbb bila kita rajin dan business sgt bagus TAPI kalau tak de ilmu dan mentor dlm business, kak ezan masih tak dapat 9/10 rezeki yg Allah kata dalam business. Business kene ada seni dan SENI itulah yg kita kene cari. Siapa yg ada dalam keadaan tu skrg??

Then kak ezan join marykay. Senang ke Mary Kay??

Mary Kay simple business. KITA RAJIN KITA DAPAT tapi paling best Mary Kay ada base company yang sangat strong. Dah 55 tahun di dunia. TOP 5 in global cosmetic dan paling best ada MENTOR (SD + recruiter) yang guide kita. Kalau kat luar memang tak de yg guide. Kalau ada kene bayar lah.


Dan di Mary Kay lah kak ezan belajar SENI in business. Mary Kay ajar kita:
  • Product Knowledge
  • Buat Skin Care Class (SCC)
  • New Consultant Orientation (NCO)
  • Essential Step to Team Building (ESTB)
  • Red Jacket University

Dan lain-lain lagi. Kita je yang betul-betul nak belajar atau tak. So tepuk dada tanya selera. Tanya diri. "Betul ke aku nk ubah hidup? Cukup ke usaha aku sekarang untuk aku capai impian aku ni???"

Kak ezan melalui proses yg sama macam uls. Belajar SCC, belajar bagi orang product tapi muka tak ok. Belajar buat SCC kene REJECTION. Tak tau dah kena reject berapa kali sebab banyak sangat. Belajar masa buat challenge masa tu lah ada dugaan. Belajar menangani masalah dari orang sekeliling yg tak support. Belajar jaga hati yang luka bila orang ambik customer dan bakal bc kita. Belajar macam-macam...


But believed me. Belajar dari kegagalan tu TAK KAN BUAT ANDA RUGI. Believed me. LALUI saja SEMUA halangan tadi. Tahu tak kenapa? Tanpa anda perasan anda dah berubah dari satu langkah anda yang dulu. Nak berjaya bukan ambik masa sebulan. Kejayaan itu lahir dari pengalaman dan pengorbanan yg kita buat.

Dah banyak orang berkorban kan untuk kita?? Tengok dan kira. Tengok mata suami, anak-anak dan ibu bapa kita. Betapa mereka nak kita berjaya sebab bila kita berjaya bukan kehidupan kita berubah. Kehidupan orang di sekeliling kita juga berubah. "

Love : ESSD EZAN

----------------------------------

Sangat inspirasi! Kalau kami boleh berjaya why not you?

SKIN CARE CLASS

CANTIK ATAU HODOH?

Tuesday, May 16, 2017


Setiap wanita nak diri dia orang cantik sebab bila cantik orang puji. Bila cantik keyakinan diri pun ada. Tapi lain pula dengan wanita yang menjadikan diri dia orang bahan ujikaji produk. Disangkanya boleh putih cepat tapi end result sangat menyedihkan. Ada yang happy bila kulit dia orang putih dan cakap "i pakai ok jerr...mesti you beli tiruan". Pernah dengar kan statement macam tu?

Tapi sayang-sayang sesungguhnya uols semua sangat-sangat salah. Putih tak semestinya sihat. Minah saleh yang kat negara 4 musim tu lebih suka tanned tau! Dia orang kata tanned tu beautiful. Berbeza dengan orang kita. Putih itu beautiful. Habis orang yang kulit gelap tu tak beautiful laa ya. Harus ingat ya terlalu putih amat bahaya sebab melanin kulit yang sepatutnya berfungsi untuk melindungi kulit dah mula timbul di permukaan. Sebab tu laa uols perasan ada jeragat kan. Paling teruk bila tumbuh jerawat yang merah-merah tu. Lagi teruk kulit dah jadi sensitif. Pantang kena cahaya matahari muka dah merah macam udang kena bako. Nak-nak bila cuci muka area tulang pipi tu pedih ya amattt....


Nakkan kulit putih / cerah tak salah. Yang salah adalah cara yang uols buat. Ada jer skincare di pasaran (international brand) yang ada range whitening. Tapi mereka punya whitening adalah sangat selamat dan tidak menggunakan bahan yang terlarang. Contoh yang paling dekat saya sangat strongly recommend brand Mary Kay lah kan sebab saya memang pengguna tegar produk Timewise...huhu. Sekarang nie makin ramai guna produk Mary Kay. Sebab apa tau...sebab dah timbul kesedaran disamping teruja tengok orang-orang Mary Kay semua kulit licin.

Hari nie selesai Kelas Penjagaan Kulit (Skin Care Class) di Petaling Jaya. Nak try produk atau nak saya consult skincare apa yang sesuai? Whatsapp saya ya.




Call / Whatsapp : 019-3204516

SHA MARY K
Beauty Consultant


ACHIEVEMENTS

PANDORA UOLSSS!!!

Sunday, May 14, 2017



Nie sapa tak meroyan memang something wrong dalaman dia. Mary Kay pandora oiii....gila cantikk. Tapi sayang ianya dah berlalu ya sayang². Nie hadiah Ladder of Success untuk semua Beauty Consultant di Mary Kay. Sapa buat dia dapat.

Kita tunggu apa hadiah MK nak bagi utk Ladder of Succes yg coming nie lagi ya. Stay tuned!!

SAYANG SANGAT MARY KAY NIE!

KENAPA SAYA MEMILIH MARY KAY BERBANDING BRAND LAIN?

Thursday, May 11, 2017



Assalamualaikum / Salam sejahtera,

Kenapa saya pilih Mary Kay? Tajuk di atas sangat popular bila saya sharing dengan bakal-bakal customer mahupun existing customer saya. Jawapan saya satu jerr. Takde niat untuk menjual tetapi lebih kepada perkongsian untuk membantu wanita lain mendapatkan kulit wajah yang mereka inginkan. Mesti uols rasa poyo jerr kan statement nie atau pun uols kata biasa laa orang MLM / Direct Selling memang cakap camtu tapi inilah niat saya bila masuk Mary Kay selain dari guna produk dia yang sangat best.

Sepanjang 6 tahun buat Mary Kay (off for 3 tahun), saya dapati wanita Malaysia suka nak cepat putih bila guna skincare. Bukan tak boleh dan tak salah tapi cara tu tak betul! Saya tanya awak balik dulu masa awak kecik kulit awak yang asal memang putih ker? Mesti awak tergoda dengan kulit putih macam Adira, Zizie Izette etc kan? Tapi percayalah mat saleh suka wanita yang tanned!...hahaha. Terbaru isu pasal kementerian kesihatan mendedahkan produk yang mengandungi bahan kimia terlarang kan. Itupun ada diantara kita masih tidak sedar akan bahaya. Apa yang dia orang cakap "alaa..biasa laa manusia nak menjatuhkan bisnes orang". Itu adalah skeptikal typical Malay.

Produk Mary Kay nie sebenarnya dah setanding dengan produk beauty counter macam Dior, Lancome, Chanel, SKII dan lain-lain. Bayangkan produk yang dah 54 tahun di pasaran antarabangsa kita pakai pada harga yang sangat mampu milik bahkan kita boleh jana income darinya. Tak perlu menjual sebab bila kita guna produk Mary Kay nie, kulit kita makin sihat, cerah, berseri (glowing). Secara tak langsung orang akan tanya kita, produk apa yang kita pakai. Nahhh dari situ kita share dan dia pun jadi customer kita.

Apa beza antara Beauty Consultant Mary Kay dan Salesperson?



Beauty Consultant Mary Kay tugas dia memberi kesedaran dan pendidikan kepada pengguna dan guide penggunaan produk dari A sampai Z. Follow-up dengan customer hingga kulit wajah customer bersih dan sihat, bagi dia orang cantik, feel confident dan buatkan diri dia orang rasa disayangi. Berbanding Salesperson yang hanya menjual kepada pengguna tanpa ada follow-up bertanyakan kulit kita. Mereka nie juga boleh menjual produk-produk lain berdasarkan komisen yang mereka terima. Jadi yang mana satu pilihan uols? Tepuk dada tanya hati.


Sha Harun
(Beauty Consultant / Beautician)

MARY KAY MAKEUP REMOVER

CUCI MATA DENGAN REMOVER BEST!

Monday, May 08, 2017


Suka pakai makeup? Uols cuci pakai makeup remover ker baby oil? Kalau baby oil please No No No....okay sebab baby oil akan buat mata kita lagi berminyak. Kulit di area mata nie kalau nak tau mengandungi kalenjar lemak yang sangat sikit dan juga lapisan kolagen dan elastik yang lebih nipis berbanding bahagian lain pada muka. Semakin meningkat umur kita, lapisan lemak di bawah dermis akan mula mengecut, menyebabkan kulit semakin mengendur dan cengkung. Sebab itulah kulit di area mata nie memerlukan perhatian yang lebih teliti.

Gunakan MARY KAY OIL-FREE EYE MAKEUP REMOVER. Apa beza remover nie dengan yang lain?
  • Sesuai untuk kulit sensitif
  • Clinically tested
  • Water-based
  • Tidak berminyak
  • Non-Comedogenic
  • Sangat sesuai untuk mereka yang memakai contact lens
  • Ophthalmologist-tested
  • Bebas wangian (Fragrance free)

Antara kelebihan lain makeup remover nie selain dari menanggal solekan yang waterproof, dia juga berfungsi menegangkan kulit di area mata. Best kan?

Apa kata kita buat small makeup class supaya uols boleh cuba remover nie plus dengan produk-produk Mary Kay yang lain. Kalau nak boleh whatsapp saya ya.



019-3204516

Sha MK (Beauty Consultant/Beautician)
Putrajaya

MARY KAY TIMEWISE REPAIR

I LOVE THIS

Wednesday, May 03, 2017


BOSAN DENGAN SKINCARE YANG ADA? NAKKAN SKINCARE YANG BAGI GLOWING, ORANG KATA MUDA DARI USIA? JOM BACA NIE....

Bila diberitahu MARY KAY TIMEWISE REPAIR mesti uols fikir 2 benda nie :
  1. Betul ker boleh kurangkan kedut kat muka nie?
  2. Mesti mahal sebab tengok packaging pun dah tau.

Betul tak? Sebenarnya yang no.1 tu memang betul jika dipakai secara konsisten. Dah terbukti berkesan kurangkan kedut di bahagian dahi selepas penggunaan selama 12 minggu. Yang no.2 tu pulak saya nak kata setuju pun tak juga sebab apa tau. Kalau kita seorang yang sangat mementingkan kecantikan dan kesihatan kulit, harga tu jatuh nombor dua. Yang penting nak cantik untuk kepuasan diri dan suami. Tak rasa kembang ker bila orang puji dan tak percaya kita dah 40? Orang kata kita macam 32? 


Sebagai seorang pengamal kecantikan (Beautician & Beauty Consultant) dan pemilik kepada Dmeera Beauty & Spa, saya dah ramai educate pelanggan-pelanggan saya untuk tidak mengabaikan wajah kerana cermin diri kita bermula dari wajah. Orang yang pertama tengok muka kita adalah suami dan anak-anak. Saya sendiri rasa bahagia dan bangga bila suami tiba-tiba kata saya nampak lain dari dulu. Secara tak langsung anak-anak dah mula aware untuk jaga kulit muka dia orang. Oh ya. Anak saya yang sulung form 3 tahun nie (pt3) dan bongsu darjah 2. Bayangkan yang darjah 2 tu dah tau step-step jaga kulit dan saya bagi dia cuci muka guna cleanser dan moisturiser johnson&johnson.

--------------------------------------------------

MARY KAY TIMEWISE REPAIR SKINCARE

TimeWise Repair® Volu-Firm Foaming Cleanser
TimeWise Repair® Volu-Firm Lifting Serum
TimeWise Repair® Volu-Firm™ Eye-Renewal Cream
TimeWise Repair® Volu-Firm™ Day Cream with SPF 30
TimeWise Repair® Volu-Firm™ Night Treatment with Retinol
TimeWise Repair® Volu-Firm™ Deep Wrinkle Filler
* TimeWise Repair® Volu-Firm™ Revealing Radiance Facial Peel

* HOT ITEMS!

--------------------------------------------------

HASIL PENGGUNAAN MARY KAY TIMEWISE REPAIR



MARY KAY SATIN HANDS

MANICURE & PEDICURE

Tuesday, May 02, 2017


Wow! Nie part yang paling digemari pelanggan spa saya. Selain tangan dan kuku dia orang cantik, bersih, gebu, bau pun wangi semerbak. Satin Hands® Pampering Set nie sangat sesuai untuk mereka yang banyak buat kerja rumah sampai tangan pun jadi kasar. 



Set nie ada 3 :
  • Fragrance-Free Satin Hands® Protecting Softener
  • White Tea & Citrus Satin Hands® Satin Smoothie® Refining Shea Scrub
  • White Tea & Citrus Satin Hands® Nourishing Shea Cream
Cara guna :

STEP 1: Fragrance-Free Satin Hands® Protecting Softener

✔ Melembap dan melindungi kulit dan sebagai persediaan untuk merangsang kulit sebelum memulakan sesi spa. Urut dulu ke seluruh tangan sebelum scrub.



STEP 2: White Tea & Citrus Satin Hands® Satin Smoothie® Refining Shea Scrub

✔ Scrub yang sangat lembut dan sangat efektif untuk exfoliate, mengangkat sel kulit mati yang membuatkan kulit kusam. Kulit kelihatan lebih segar selepas sekali penggunaan. Jika konsisten guna, ia akan memberi nafas baru pada kulit. Gunakan selepas softener, massage dan kemudian bilas.


STEP 3: White Tea & Citrus Satin Hands® Nourishing Shea Cream
✔ Gunakan Shea Cream selepas scrub dan rasai kelembapan selama 24 jam. Tangan akan jadi lembut dan licin.