Sunday, 21 May 2017

BAHAYA LIPSTIK TIRUAN



Ish...ish...dengar tiruan pun dah seriau nie kan pulak pakai kat bibir. Tak leh nak bayang bibir jadi kudis. Elok-elok bibir tu mungil terus jadi hitam. Eee takuttt....

Ciri-ciri matte:
  • Memiliki kandungan minyak yg sangat sedikit
  • Tidak melekit dan berkilat
  • Tahan lama
  • Warna lipstick tidak tanggal

Kesan dari penggunaan lipstick tiruan (matte) :
  • Bibir jadi hitam
  • Kanser kulit bibir
  • Alergi pada bibir
  • Merosakkan sistem peranakan wanita
  • Bibir jadi kering dan mengelupas 

Cara untuk mengetahui kandungan plumbum dalam lipstik :

  1. Cara 1: Goreskan lipstik beberapa kali ke tangan
  2. Cara 2: Gunakan cincin emas (minimum 18 karat) lalu sapukan ke lapisan lipstik tersebut
  3. Cara 3: Sekiranya warna lipstik bertukar menjadi kehitam-hitaman atau kusam, maka dapat dipastikan bahawa lipstik tersebut mengandungi bahan logam plumbum

Tips membeli lipstick yang selamat :

  • Semak tarikh luput dan tarikh manufacturing.
  • Beli lipstick di kaunter / shopping mall (Guardian,Watson etc) atau dari Beauty Consultant Mary Kay.
  • Lihat pada packaging kotak tersebut. Adakah ianya rosak, terkoyak kotak dan sebagainya.
  • Selalulah beli yang original sebab yang original itu berkualiti.
  • Perhati kandungan yang ada pada lipstick tersebut.
  • Jangan cepat terpengaruh dengan harga yang sangat murah.

Berhati-hati dalam lipstik untuk digunakan. Gunakan lipstik yang diperbuat menggunakan bahan organik sahaja!





0 comments:

Post a Comment

 

Mary Kay My Passion Template by Ipietoon Cute Blog Design and Waterpark Gambang